De arbeidsmarkt is inmiddels goed op stoom gekomen. Vanuit de WW vinden weer meer mensen hun weg terug naar werk. Dit lukt vaak ook sneller en mensen behouden het werk langer. Toch moeten we niet uit het oog verliezen dat er nog steeds mensen zijn die moeite hebben om weer werk te vinden.
Uit CBS-cijfers blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2017 per saldo 43.000 werkenden bij zijn gekomen. De werkloosheid daalde in een tijdsbestek van negen maanden ongekend hard, van 6,1% naar 5,1%. Ook stijgt het aantal vacatures nog steeds.
Meer werkhervatting en meer bestendigheid
Meer mensen die in de WW zijn terechtgekomen, vinden weer sneller werk. Dit blijkt uit onderzoek van UWV. Het aandeel mensen dat na baanverlies binnen één jaar een nieuwe job vond, was gemiddeld 66%. Een jaar eerder was dit nog 63%. De stijging van het werkhervattingspercentage zien we terug in alle leeftijdsgroepen, ook bij ouderen, hoewel daar het percentage lager ligt. Van de 50-plussers slaagde 43% er binnen één jaar in een nieuwe baan te vinden. Een jaar eerder was dit nog 40%. Voor 55-plussers steeg het werkhervattingspercentage van 32% naar 35%.
In het onderzoek is ook gekeken naar de bestendigheid van de werkhervatting. Van de mensen die binnen een jaar weer een baan vinden, is 60% vervolgens ook voor minimaal 12 maanden aan de slag. Dit ‘duurzaamheidsaandeel’ was een jaar eerder nog 58%. De toename geldt ook voor 50-plussers. Maar met 55% ligt die wel lager dan gemiddeld. Bij de 55-plussers steeg het percentage van 49% naar 51%.
Type contract speelt een rol
Ook het soort contract waaruit iemand werkloos wordt, speelt een rol. Wie vanuit een tijdelijke baan werkloos wordt, vindt sneller een baan dan iemand die vanuit een vast dienstverband is ontslagen. Van de laatste groep vond bijna de helft weer een baan binnen één jaar. Van de voormalige uitzendkrachten vond 81% binnen een jaar weer een baan. De belangrijkste reden hiervoor is de aard van het werk. Onder uitzendkrachten zijn relatief veel seizoenswerkers, die massaal aan het werk kunnen als het seizoen weer begint.
Beroepsgroepen
Gelet op de typen beroepen vindt vooral bouwpersoneel weer snel werk. Maar omdat het vaker seizoensgebonden werk betreft, is de bestendigheid hiervan lager. Zorgpersoneel vindt niet snel een nieuwe baan, maar hun werkhervatting is wel veel bestendiger.50-plussers met een administratieve achtergrond hebben veel moeite om snel een nieuwe baan te vinden. Nog geen 3 op de 10 uit deze groep vinden weer werk binnen één jaar.
Wanneer tevreden?
Je kunt discussiëren over de vraag met welk werkhervattingspercentage en mate van bestendigheid we nu tevreden kunnen of moeten zijn. Het is een positief gegeven dat meer mensen die in de WW zijn terechtgekomen, weer sneller aan het werk gaan, en dat de duurzaamheid van de werkhervatting ‒ ook voor de hogere leeftijdsgroepen ‒ toeneemt.
Nu het herstel van de arbeidsmarkt in een stroomversnelling lijkt te zijn gekomen, mogen we naar de toekomst toe echter hogere verwachtingen uitspreken, bijvoorbeeld voor de hogere leeftijdsgroepen. Uit het onderzoek blijkt immers dat slechts 35% van de ontslagen 55-plussers binnen een jaar een nieuwe baan vindt. En slechts de helft blijft voor minimaal 12 maanden aan de slag.
Het is goed om oog te blijven hebben voor mensen die ‒ ondanks het economisch herstel ‒ erg veel moeite ondervinden om weer aan de slag te komen. Vooral oudere werkzoekenden moeten alle zeilen bijzetten. Zij doen er verstandig aan om zo snel mogelijk breder te zoeken. Ook moeten zij hedendaagse methoden ‒ zoals LinkedIn en videosollicitatie ‒ niet schuwen. Deelname aan webinars van UWV kan hun veel nieuwe inzichten en tips opleveren. Het komt eropaan om met wilskracht, een goede profilering en met behulp van je netwerk zo snel mogelijk in pole position te komen.
Rob Witjes, mei 2017
|
Rob Witjes
Hoofd Arbeidsmarktinformatie
en -advies UWV
Twitter: @RobWitjes |
Terug naar de volledige UWV Kennisnieuwsbrief mei 2017 >> |